Астрономија

Божиќната sвезда ќе биде видлива за прв пат по 800 години на 21 декември

Двете најголеми планети на нашиот Сончев Систем можеби се оддалечени стотици милиони милји, но со голо око, на 21 декември, Јупитер и Сатурн ќе изгледаат скоро како да можете да ги допрете. Во најблиска постава во последните 800 години, овие две планети ќе создадат небесно чудо – Божиќната ѕвезда.

Според НАСА, Јупитер и Сатурн се усогласуваат отприлика на секои 20 години, но не толку блиску како што ќе бидат оваа година.

Планетите не се усогласени толку околу 400 години, ниту пак нивното порамнување било видливо (се случило ноќе) околу 800 години.

Оваа појава го носи и прекарот „Божиќна ѕвезда“ или „Витлеемска ѕвезда“ заради поврзаноста со приказната за Христовото раѓање. Во приказната, ѕвездата ги води мудреците кон местото на раѓањето на Исус, за што многу христијани веруваат дека е чудо. 

Експертите велат дека Божиќната ѕвезда ќе може да се види со помош на око непосредно по зајдисонцето на 21 декември 2020 година, гледајќи кон југозапад.

Предлагаме да ја искористите оваа можност ако можете – експертите веруваат дека Јупитер и Сатурн нема да бидат повторно толку блиску уште најмалку 60 години.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.