Астрономија

ТОП 5 ТЕЛЕСКОПИ ЗА НАБЉУДУВАЊЕ НА ВСЕЛЕНАТА

Оние кои гледаат кон астрономијата со страст или како хоби знаат дека набљудувањето на ѕвездите започнува со чисто ноќно небо и добар телескоп. Но кој е најдобриот телескоп за Вас?

Levenhuk Skyline 120×1000 EQ

Лесен и пренослив Њутн рефлектор. Тој е наменет за визуелни опсервации на светли небесни објекти, како што се Сонцето, Месечината, планетите на Сончевиот систем, светли маглини, галаксии, расфрлани ѕвезди, ѕвездени јата, како и голем број ѕвезди во нашата галаксија.

Една од главните предности на овој телескоп е неговата мала големина (82.0×39.0x25.0 cm), ова овозможува лесен транспорт на инструментот со автомобил или со јавен превоз – може да го ставите во вашиот ранец и лесно да го превезете до местото за набљудување во рака. Телескопот EQ 120×1000 EQ може да се постави на Вашиот балкон, двор или било кое друго место погодно за набљудување.

Brasser – solarix

Убав и, пред сè, евтин телескоп за набљудување на Сонцето и Месечината и доаѓа со сите потребни додатоци – едноставно да го отпакувате и да започнете!

Ви овозможува безбедно да го набљудувате Сонцето, но се разбира, можете да го користите и телескопот во текот на ноќта со едноставно отстранување на одвојувачкиот соларен филтер.

Интегрираниот адаптер за паметни телефони, исто така, ви овозможува лесно да ги фотографирате сончевите зраци и Меркур и да ги споделите Вашите фотографии. Снимањето на паметни телефони преку телескопот исто така многу добро функционира со Месечината.

Соларниот филтер што е специјално дизајниран за овој телескоп Ви овозможува директно да го набљудувате Сонцето. Тој содржи специјална фолија која го штити окото против сите видови сончево зрачење за време на набљудувањето: инфрацрвена, ултра виолетова и видлива светлина се намалени на безбедно ниво. Само безбедно количество од видливиот спектар може да помине низ филтерот што создава прекрасна сончева слика во окуларот. Безбедносната функција на овој филтер е проверена од независна компанија за обезбедување на квалитет.

Celestron PowerSeeker 50AZ

50мм рефракторски телескоп со алтазимут стојалка. Овој телескоп е со една од најприфатливите цени од целото семејство на Celestron телескопи. Обично пониска цена, исто така, значи дека на производ му недостасуваат некои функции. Но со 50AZ PowerSeeker тоа не е случајот, бидејќи овој телескоп доаѓа со серија на карактеристики кои го прават идеален за било кои почетник астроном. Кутијата содржи телескоп, визирско наоѓало, леќа со 3x барлоу, три окулара (20мм, 12мм и 4мм), алуминиумски статив и софтверот “SkyX”. Како и кај сите телескопи на Celestron, посебно внимание му е доделено на оптиката. Целосно обложените стаклени оптички компоненти даваат светли и јасни слики. Сликите се исто така правилно ориентирани (значи дека предметите не изгледаат наопаку).

Celestron AstroMaster 70AZ

Омилен прв рефракторен телескоп за почетници, овој телескоп нуди остри, детални погледи на прстените на Сатурн, месечините на Јупитер и многу повеќе. Најлесниот начин да се открие ноќното небо.

Некои телескопи, како што е Celestron AstroMaster 70 AZ, имаат повеќе намени, со можност да ги отворат вратите не само кон вселената, туку и кон подобар поглед на Земјата. Со овој телескоп се можни и копнени и небесни снимки!

Celestron NextStar 127SLT Computerized

Спаѓа под видот телескопи Максутов-Касегрен (исто така познати како катадиоптриски телескопи) кои се далеку попрактични од рефлекторните или рефракторните телескопи. Тие се воздигани за одличните способности за блиски фокус. Бидејќи оптиката и системите за собирање на светлина се понапредни од оние на другите телескопи, кадаооптриските окулари се одлични за набљудување на системите со бинарни ѕвезди или за небесната фотографија.

Друга предност на окуларите на Максутов-Касегрен е дека тие се многу потрајни и компактни од Њутн опсезите. Сепак, оваа разлика во перформансите директно се рефлектира во цената на производот, што значи дека дизајните на Максутов-Касегрен се многу поскапи од опсегот на Шмит-Касегрин. Освен тоа, поради неговиот близок дизајн на цевки, овој телескоп произведува повисок квалитет на слики.